Účastnili jste se někdy domácí zabijačky, kdy se zabíjí prase za účelem masa a produktů z něj? Je to velká událost a většinou vám to zabere celý den, někdy i dva dny, když nemáte dostatek lidí, kteří by vám s prací pomohli. Jedná se o spoustu věcí, co je potřeba udělat a zpracovat. Jako produkty zabijaček můžete znát, škvarky, které vznikají škvařením sádla. Tak dostanete při škvaření jak čisté bílé a voňavé sádlo, tak i hromadu škvarků. Dále to jsou jitrnice a jelita, které musíte dobře ochutit a natlačit do střívek. Pak můžete dělat ještě tlačenky, Ty jsou částečně masové a částečně z kůže a zbytků jako jsou ledvinky, játra a podobně.
To co budete v tlačence chtít mít, to tam přijde. Ochucení je ovšem důležité. U všeho důležité ochucení, když daný produkt neochutíte, tak ve finále nebude dobrý. Dále se vaří v kotlině pravý vepřový vývar z většiny vnitřností a části masa jako odřezků. Tak budete mít do mrazáku na uskladnění, které se vám bude hodit jako základ polévek, omáček a jen tak pod maso. Ovšem každý, kdo dělá zabijačky má na to svůj vlastní postup a vlastní věci, které ze zabijačky chce. Někteří dělají i černou polévku s kroupy, kdy se krev odchytává a míchá, aby se rychle nesrazila. Je toho spoustu a je to skvělí zážitek, který jen tak už nemusíte zažít.
Tak když vás někdo pozve na zabíjačku, tak neváhejte a běžte si vyzkoušet jak se co dělá. Nedílnou součástí každé zabíjačky jsou plastové přepravky na maso. Bez těch by zabíjačka nebyla možní. Jsou to skvělí pomocníci, kteří vám zajistí možnost uskladnění masa aspoň po nějakou dobu. Než s ním budete dále pracovat. Když se porcuje práce, většinou se jedná o velký prase a je toho z něj hodně. Musíte mít po ruce něco, do čeho všechno potřebné naskládáte. Ať už to budou vnitřnosti nebo čisté maso, nakrájené sádlo na škvaření a spousta dalších. I hotové produkty v nich můžete skladovat, například tlačenky na vychlazení nebo jitrnice. Takové bedny jsou potřeba v každém řeznictví a k převozu masa.